Bosch
Patex
Studentverhuis service

Wie aan klussen denkt, denkt al gauw aan een klusjesman. Fout! Tamara Vrielink (45) bewijst dat ook vrouwen tegels kunnen zetten of een lampje kunnen ophangen. En goed ook, haar klusbedrijf Tamara De Klusvrouw loopt als een tierelier.


Jarenlang werkte ze als secretaresse voor verschillende bedrijven en instanties. Totdat ze drie jaar geleden besloot haar eigen klusbedrijf te beginnen. Niet helemaal onverwacht, want Vrielink is nogal handig – en dat is een understatement. ‘Wat ik allemaal kan? Ja, van alles’, zegt ze schouderophalend. En daar lijkt geen woord van gelogen. Of het nou gaat om het plaatsen van een geheel nieuwe keuken, het betegelen van de badkamer, het leggen van een vloer of het verplaatsen van een stopcontact; Vrielink draait er haar hand niet voor om.

web_Tamara De Klusvrouw-2

Hoe is dat zo gekomen? ‘Ik was dertien toen mijn ouders scheidden. Met mijn moeder verhuisde ik naar een nieuw huis, ze zat in zak en as. Om haar weer een beetje te motiveren, besloot ik alvast te beginnen met het behangen van haar slaapkamer’, vertelt Vrielink. ‘Ik heb een wandje gedaan, het was iets met wit en blauw. Mijn moeder kreeg meteen weer energie om aan de slag te gaan.’ De klusvrouw herinnert zich niet meer precies hoe ze die eerste keer behangen heeft aangepakt. ‘Ik ben gewoon begonnen. Ik herinner me wel dat het mooi gedaan was.’

Het past precies bij het motto van Vrielink: gewoon doen. Grote blunders kan ze zich niet voor de geest halen. ‘Waar ik me weleens in vergis, is elektrawerk. Dat je denkt: “dat doe ik effe” en dat ik vervolgens twee keer zo lang bezig ben met het gepiel aan die stomme draadjes.’ Ze merkt ook dat klanten regelmatig denken: dat doe je effe. ‘Dan willen ze weten wat het ongeveer kost als ik een muurtje kom schilderen van “ongeveer” twee meter breed. Tja, dan moet ik het toch eerst zien. Wat is de ondergrond? Hoe hoog is ‘ie? Waar woont iemand? Pas dan kan ik een indicatie geven.’ Elke situatie is immers anders, meent Vrielink.

De afgelopen zomer heeft ze vooral veel geschilderd. Een buitengevel en een trap. Ook heeft ze een keuken geïnstalleerd, leidingen weggehaald, inbouwkasten gemaakt en lampen opgehangen. ‘O ja, en nog wat
stopcontacten weggehaald en andere knoppen op deuren geplaatst. Kleine dingetjes.’ Wat vindt Vrielink eigenlijk het leukst om te doen? Daar moet ze even over nadenken. ‘Het gevarieerde maakt het leuk. Dan doe je weer een keuken, dan weer zus, dan weer zo.’ Ook vindt ze het leuk dat ze dingen aan mensen kan meegeven. ‘Laatst zei ik: je kan de trap ook rood maken. Vonden ze een goed idee.’

In haar eigen appartement, in Amsterdam-West, is ze voorlopig wel even klaar met klussen. ‘In de badkamer mag het plafond wel een keer gedaan worden. Het zal nog even duren voor ik dat ga doen’, grinnikt ze.

Tekst: Anouk Kemper

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail