Bosch

Na hun studententijd in Arnhem en Enschede keerden Marc Zweers (29) en Silvana Teitink (26) terug naar Etten, een dorpje nabij Doetinchem. In april kochten ze er een eengezinswoning.

web_Silvana en Marc

Zweers is geboren in Etten, Teitink komt uit Varsselder, dat daar vlakbij ligt. ‘Daarom viel de keus op Etten’, aldus Zweers. Bovendien is hun huis rustig gelegen. Aan de achterkant een grote tuin, aan de voorkant een grasveld. ‘We zien aan beide kanten geen auto’s.’

Toen Zweers een vaste aanstelling kreeg als recruiter besloten ze een huis te kopen. ‘We woonden eerst in een huurhuis, maar als je huurt heb je toch een beetje het idee dat je je geld wegbrengt’, zegt Teitink, zelf werkzaam in de horeca. Een hypotheek krijgen was geen probleem. ‘We hebben een woning aan de onderkant van de markt gekocht. Daardoor kunnen we nog wel sparen voor leuke dingen.’

Hoewel het huis bij aankoop in goede staat leek, hebben de twee toch wat dingen over het hoofd gezien. Zweers: ‘De afvoer in de badkamer werkt niet helemaal lekker. Die is niet juist aangelegd, waardoor het badwater niet altijd goed wegloopt.’ Op den duur zullen ze dus de hele badkamer eruit breken. Mochten ze ooit naar een ander huis op zoek gaan, dan zullen ze beter naar de afwerking kijken. ‘Plinten en heel veel andere dingen bleken niet netjes te zijn afgewerkt’, aldus Zweers.

Wel was het dak net opnieuw geïsoleerd en hadden alle ramen kunststoffen kozijnen. Het stel is van plan om minstens vijf jaar in dit huis te blijven.

web_Lisa en Maarten

‘De laminaatvloer heeft ons bloed, zweet en tranen gekost’

In Eindhoven betaalden Lisa van Kronenburg (25) en Maarten Mulders (24) een ‘flinke huur’ voor hun appartement. In maart betrokken ze hun twee-onder-een-kap in het nabijgelegen Son en Breugel. ‘Lisa wilde graag een tuin.’

‘De rente was en de huizenprijzen waren zó laag dat het veel goedkoper zou zijn om te kopen’, vertelt Van Kronenburg. ‘Huren voelt toch een beetje als geld weggooien. Bovendien betaalden we in Eindhoven 850 euro huur, best veel.’ Mulders: ’Ik stond er eerst een beetje sceptisch tegenover’, zegt Mulders. ‘Als we gingen kopen wilde ik wel meteen een huis waar we tien á vijftien jaar kunnen wonen.’ Het werd een twee-onder-een-kap in Son en Breugel, waar ze 265.000 euro voor betaalden. Het huis heeft een grote tuin, drie slaapkamers, een zolder en een garage. Een behoorlijk volwassen woning.

Dat het stel, dat ruim vijf jaar bij elkaar is, bij een bank werkt, maakte het iets eenvoudiger om een hypotheek te krijgen. ‘Je kunt makkelijker schakelen met collega’s, dus je weet welke stukken er nodig zijn’, vertelt Mulders. ‘Ik kreeg een intentieverklaring, terwijl mijn proeftijd net voorbij was.’ Hierdoor was een schenking van zijn vader niet nodig. Van Kronenburg vond dat wel zo prettig. ‘Stel dat er iets met Maarten gebeurt, dan heb ik voor altijd een “schuld” bij zijn vader’, verklaart ze.

Veel grote klussen waren niet nodig. ‘De badkamer en de keuken waren al helemaal top’, zegt Van Kronenburg. Wel hebben ze alles laten verven en zelf een laminaatvloer gelegd. ‘Dat heeft ons bloed, zweet en tranen gekost’, grinnikt Mulders. Maar mooi is het wel.

‘Ik kreeg nèt op tijd een intentieverklaring’

Rob Klemans (30) en Mathieu Wijnen (28) huurden in Utrecht, maar Klemans was uitgekeken op die stad. April vorig jaar betrokken ze hun appartement in Amsterdam. ‘Je weet dat je boven de vraagprijs moet bieden.’

Ze studeerden allebei in Utrecht, maar na er enige jaren gewoond te hebben, waren ze toe aan iets nieuws. ‘Het is een leuke en gezellige studentenstad, maar na een tijdje ken je het wel’, zegt Klemans. Wijnen had er best nog even willen blijven maar: ‘Als je gaat kopen, wil je toch minstens vijf jaar ergens blijven wonen. Ik denk dat ik Utrecht voor die tijd ook wel gezien had.’

En dus werd het Amsterdam, de stad waar Wijnen al werkte bij een adviesbureau. ‘Eind 2013 gingen we naar huizen kijken’, zegt Klemans, dermatoloog in opleiding in zijn voormalige studentenstad.

Het stel, dat nu ruim acht jaar samen is, fietste veel rond om te ontdekken welke buurt hen aansprak. Het werd een appartement in Oost van 65 vierkante meter, helemaal gerenoveerd, alles zit er in. Van keuken en badkamer tot houten vloer en lichtspotjes. ‘Echt iets voor ons, want we haten klussen’, zegt Klemans. Omdat hij en zijn vriend als enigen de vraagprijs van 265.000 euro boden, was het appartement van hen. ‘In Amsterdam weet je dat je de vraagprijs moet bieden. Tegenwoordig zelfs meer dan dat.’ Qua hypotheek hadden ze nog niks geregeld. ‘Ik kreeg nèt op tijd een intentieverklaring’, zegt Wijnen. De komende jaren gaat het stel niet verhuizen. Maar wel regelmatig op vakantie, is het plan. ‘Dat kan gelukkig nog steeds’, aldus Klemans.

Tekst: Anouk Kemper

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail