Superkeukens
skantae
TonZon
Nemef

Van een appartementje in Osdorp met vrienden naar een huis in Haarlem met vier kinderen. En zijn vrouw Tooske natuurlijk. Ja, Bastiaan Ragas (44) heeft op heel wat plekken gewoond. ‘Als ik geen kinderen had, zou ik in Twente wonen.’


Web_Zo zijn we niet getrouwd - fotografie Nick van Ormondt 3155

Hij studeerde dan niet, in 1991 was de woonsituatie van theaterproducent/presentator/auteur Bastiaan Ragas behoorlijk studentikoos. “We woonden in een flat aan de Johan Huizingalaan in Osdorp. Ik was het niet gewend, had nog nooit in een flat gewoond, maar het was hartstikke leuk.” Terwijl zijn vrienden studeerden, verdiende Ragas zijn geld als acteur bij theatergroep Jeans. “Ik had geld en kocht dus wel échte boter en verse jus. En ik had een magnetron. Die gebruikten zij om pasta bolognese in op te warmen. Als ik thuiskwam, stonk mijn hele kamer naar pasta bolognese.”

Hij denkt er met plezier aan terug, al mist hij de ongewassen borden absoluut niet. Net zo min als de stinkschoenen van zijn onderbuurman aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West. “Daar had ik mijn eigen appartement op driehoog. Mijn eerste echte huis, heel leuk.” Ware het niet dat zijn onderbuurman zijn stinkende schoenen altijd in het gedeelde trappenhuis zette. “Dan rook alles naar zweet.” Vooral jammer wanneer hij een vriendinnetje mee naar huis nam.

In de jaren negentig had Ragas veel succes met de boyband Caught in the Act. “Niet zozeer in Nederland, maar wel in het buitenland.” Dat had tot gevolg dat er hordes fans voor zijn deur in de Amsterdamse Lomanstraat stonden. “Dag en nacht, in slaapzakken en met thermoskannen koffie.” Een Duitse moeder en haar dochter maakten het nog bonter. “Die moeder kocht een huis in de Valeriusstraat, letterlijk om de hoek. Héél ongemakkelijk.”

Bastiaan en zijn vriendin vertrokken naar een vrijstaand huis in Hoogland, een dorp naast Amersfoort. “Ik had zo’n halve cirkel als oprijlaan. Want ik dacht dat ik Elvis was, begrijp je.” In werkelijkheid was Ragas een jaar of 26 en vroeg zijn buurman, een rechter, hem op een dag: ‘Waar zijn je ouders?’ Ragas: “Het was een vrij groot huis voor zo’n jong iemand.”

Inmiddels is hij alweer meer dan tien jaar getrouwd met presentatrice Tooske Ragas. Samen hebben ze drie dochters: Leentje (8), Fien (7) en Catoo (5). Uit een eerdere relatie werd zoon Sem (14) geboren. Vier jaar geleden verhuisde de familie Ragas vanuit het chique Amsterdam Oud-Zuid naar een jaren ’50 splitlevelhuis in Haarlem. “Heel fijn, veel glas”, zegt Ragas. Met vier kinderen moet er wat ruimte gedeeld worden, maar “ze hebben het heel gezellig gemaakt.”

Het idee om naar Haarlem te verhuizen, hangt gek genoeg samen met Giethoorn. “We hebben daar een vakantiehuisje en elke keer reed ik terug naar Amsterdam met kramp in mijn buik. Ik had gewoon geen zin meer in die Amsterdamse drukte. Bovendien is Zuid veranderd. Eerst was het een beetje een ouwelullendorp binnen Amsterdam, nu is het een enclave van Range Rovers en zonnebrillen. Prima als je het leuk vindt.”

Maar Ragas vond het minder. Haarlem bleek een goed alternatief. “Mijn moeder komt er vandaan, Het is heel relaxt, een fijne omgeving voor kinderen ook. In Haarlem is alles wat hanteerbaarder.” Niet dat de presentator in Amsterdam was gebleven als hij kinderloos was. “Dan was ik waarschijnlijk in Twente gaan wonen. Dat vind ik een van de mooiste plekken van Nederland. Veel ruimte, veel natuur en leuke dorpjes. Ja, inmiddels ben ik meer een dorpsmens dan een stadsmens.” Gelukkig heeft zijn huis in Haarlem een grote tuin. “We hebben het huis meer voor de tuin dan voor het huis zelf gekocht.” Ook fijn: Haarlem is vlakbij het strand.

De afgelopen twintig jaar woonde hij in acht verschillende huizen. “Ik vind verhuizen leuk, verbouwen ook. Maar voor kinderen is continuïteit belangrijk.” Wat is Ragas van plan zodra zijn jongste dochter het huis uit is? “Dat weet ik nog niet precies. Ik denk dat ik ze met oud en nieuw een dikke kus geef en dan voor drie, vier maanden ga overwinteren in Zuid-Europa. Het eerste kwartaal vind ik altijd heel deprimerend in Nederland. Er ligt dan een grijze kikkerdeken over het land.” Zijn dochters zal hij vooral aansporen in Amsterdam te gaan wonen. “Amsterdam is geweldig. Ik heb er niet voor niets twintig jaar gewoond.”

Tekst: Anouk Kemper

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail