Bosch
Patex
Studentverhuis service

Niemand had er vertrouwen in toen Ton Willemsen in 1980 een nieuwe isolatie voor vloeren bedacht. Inmiddels zijn 200 duizend woningen voorzien van zijn systeem TONZON.


TonZon_Dame_Vloer_100x100.indd

Warmte verplaatst zich niet per se om hoog. Dat is alleen met warme lucht het geval. ‘Hou maar eens een spijker in een vlam. Het duurt niet lang eer je loslaat’, zegt Ton Willemsen. Toch werden vloeren rond 1980 nog niet geïsoleerd, terwijl de koude aarde onder het huis juist warmte wegtrekt. ‘Overal waren subsidies voor, maar niet voor vloerisolatie.’ Een onderzoek van TNO wees echter uit dat zijn isolatieconcept zeer goed werkte, waardoor de zaak aan het rollen kwam.

‘Natuurkundig gezien is dit de beste oplossing. Onze thermoskussens blokkeren de warmtestroom naar beneden’, vertelt Willemsen. De vloer wordt warmer dan de lucht vlak boven de vloer. De techniek zorgt daarmee voor een gelijkmatig klimaat in de woningen, waarbij men minder hoeft te stoken om het onderin warm te krijgen. ‘Bovendien wordt daardoor de echte winter korter. Je kunt later beginnen met stoken en de verwarming kan eerder weer uit.’ Zo kunnen huizenbezitters vier tot vijf keer zo veel besparen als met een andere vloerisolatie. Willemsen: ‘Dat komt doordat je de woning thermisch loskoppelt van de grond.’ De uitvinder streeft ernaar alle woningen in Nederland op deze manier te isoleren. ‘Ja, dat is een hele klus, maar wij zijn er klaar voor.’

Hij heeft eveneens radiatorfolie ontwikkeld, die niet op de muur maar achterop de radiator zelf wordt geplakt en zo onzichtbaar zijn werk doet.

Tekst: Anouk Kemper

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail