Bruynzeel
Royal leerdam finesse
Wusthof
Severin
Varta

Dat we iedere avond de pannen op het vuur zetten voor het avondeten lijkt de normaalste zaak van de wereld. Wanneer en hoe ontstond eigenlijk de eerste keuken? 3 dingen die je nog niet wist over de oorsprong van de Nederlandse keuken:


1.  Eeuwenlang was de keuken de enige woonruimte. Het was een open vuurplaats waar omheen alles gebeurde: wonen, werken, eten en slapen. In de zestiende eeuw kregen keukens in herenhuizen van welgestelde stedelingen een eigen ruimte. Het was een minderwaardige plek: een lelijke en gevaarlijke werkruimte voor dienstbodes.

2.  De eerste keukens zoals we ze nu kennen ontstonden door het dienstbodetekort in het begin van de twintigste eeuw. In de Eerste Wereldoorlog namen veel vrouwen het werk van hun mannen in fabrieken en winkels over, na de oorlog bleven veel vrouwen dit doen en keerden ze niet terug als dienstbode. Ineens stonden welgestelde vrouwen zelf in de keuken en ontdekten ze wat een onhandig ingerichte plaats dit was. Hierdoor ontstond het keukenvraagstuk: hoe kan de keukenruimte efficiënter worden ingedeeld, zodat het huishouden in minder tijd kan worden gedaan?

3.  Bruynzeel Keukens maakte in 1938 de eerste functionele keuken van Nederland die in serie kon worden gemaakt. De bekende ontwerper Piet Zwart kreeg in 1936 de opdracht van Cornelis Bruynzeel een functionele en betaalbare keuken te ontwerpen. Met deze keuken werd voor heel veel mensen het toenmalige keukenvraagstuk opgelost.

Bron: ‘Ons Verhaal’ van Bruynzeel Keukens

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail