Bosch
Numatic
Villa arena
Bava

Naast huur en hypotheek betaal je per maand gemiddeld zo’n 160 euro voor energie. Dat kan makkelijk minder. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft zeven tips voor een lagere energierekening. Minder energieverbruik helpt ook om klimaatverandering tegen te gaan.


isolation cologique - ouate de cellulose

Verbeter de isolatie van je woning
Nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd. Oude woningen vaak niet of matig. Dat is een gemiste kans, voor je energierekening en voor je wooncomfort. Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kost gemiddeld 2000 euro, en bespaart ieder jaar 570 euro. Check hoe energiezuinig je woning is op www.verbeteruwhuis.nl.

Leg zonnepanelen op je dak
Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De prijs is de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Zes panelen kosten inclusief installatie ongeveer 3000 euro. De opbrengst is met de huidige elektriciteitsprijs 300 euro per jaar. Stijgt deze prijs, dan valt het voordeel hoger uit.

Houd grip op je energieverbruik
Heb je ook geen idee of je straks bij moet betalen of geld terugkrijgt van het energiebedrijf? Er komen steeds meer nieuwe apparaatjes die je inzicht geven in jouw energieverbruik en je daarmee helpen te besparen. Ontdek welke bij jou past op www.energieverbruiksmanagers.nl.

Vervang je oude koelkast en vriezer
Spullen zo lang mogelijk gebruiken is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor koelkasten. Oude koelkasten zijn energieslurpers. Een koelvriescombinatie van vijftien jaar oud vervangen door een moderne A+++ koelkast scheelt elk jaar 70 euro op de energierekening. Klinkt een A+ koelkast aantrekkelijk? Pas op, want hij gebruikt twee maal zo veel stroom als een A+++ koelkast!

Doe gloeilampen de deur uit
Een gemiddeld huishouden heeft nog vijftien(!) gloeilampen in gebruik. Vervanging van deze gloeilampen door zuinige lampen levert een besparing van 60 euro per jaar op de energiekosten. Mooi voor het milieu en je elektriciteitsrekening. Er valt tegenwoordig genoeg te kiezen uit spaar- en led-lampen.

Douche comfortabel met minder water
Gebruik je nog geen waterbesparende douchekop? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart een gemiddeld huishouden per jaar 50 euro aan gas en water.

Verwarm zonder te verspillen
Als je ruimtes waar je niet bent niet verwarmt en tussendeuren sluit, bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar.

Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl/energie-besparen.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail